Пролетен Пирин през юли

След отпадането на най-тежките антивирусни мерки и стабилизирането на времето от 8-ми до 11-ти юли направих четиридневен поход в Пирин.

Времето бе добро, натоварих се физически, поснимах (освен фотоапарата, носех и дрончето), срещнах се с добри познати, сдобих се с нови приятели, обичащи тази прекрасна планина.

Рядко ползвам лек автомобил за походите си в Пирин, поради което възможностите за начална и крайна точка са ограничени. Отново старт от Банско, което ме посрещна със зеленина и хубави гледки към билото:

През първия ден от похода единствените по-интересни гледки бяха множеството водопади на река Демяница и най-вече Юленския скок:

Сутринта поех от х. Демяница към Тевно, по пътеката настигнах, поговорихме и се запознахме с един господин, който е един от героите в по-следващата снимка.

След портата се явиха интересни гледки към Зъбът и Куклите:

На Тевно се присъединих към малката, но вече весела компания на двама Ивановци:

Този сайт не е място за публикуване на трапезни снимки, поради което ще направя кратко разяснение. Банскалията бай Иван Петейо е на 75 години, като след тази разпивка се връща по  билната пътека да снима Чаирските езера, а после се прибира в х. Демяница. Иван Дрънков е дългогодишен арендатор на заслона. В продължение на много години досега винаги, когато съм посещавал заслона, съм го виждал или да се грижи за конете, или да извършва строителни и/или ремонтни дейности, или да помага или замества Валя. За пръв път го виждам през деня да пие биричка, поради което бе невъзможно да не взема делово участие в тяхното начинание. С горенаписаното искам  да подкрепя моето мнение, че трапезите и питиетата не трябва да са единствен повод за общуване с планината, но и не бива винаги да се анетемосват.

След втората бира, хванах баира.

Качих се на Кралев двор, местоположението на който го прави идеален за съзерцаване на Белемето, Краледворски циркус, Попово езеро и долината на Демиркапийска река.

След слизането последва фотосесия от седлото между Валявишки чукар и Момин двор.

Към 8 часа вечерта в заслона дойдоха моят племенник Христо и съпругът на негова братовчедка – Марко от Банска Бистрица. Преди обяд бяха качвали връх Вихрен, което ги беше позабавило. На следващия ден те поеха обратно към х. Вихрен, а аз се отправих към Аргирово езеро и Джано.

От Джано също се откриват хубави гледки във всички посоки:

От Джано се насочих към Попово езеро:

Освен снимките, направих и клипчета, след което поех към Лява порта и з. Тевно езеро. Не мина без снимки и по този маршрут:

Преди да вляза в новата част на заслона, снимах езерото и кончетата:

Иван Дрънков ми каза, че предстои монтирането на ограда на около 20 метра около езерото, която да ограничава достъпа на животните до езерото. Целта е да се намали замърсяването му. Непосредствено над оградата и езерото животните ще продължават да удовлетворяват своите естествени нужди и разтворените от дъждовете и топещия се сняг резултати от тяхната дейност ще попадат отново в езерото. Ясно е, че за да изпълни своето предназначение, тази ограда, освен импулсите, трябва да промени и гравитацията. Бая скъпа ще да е, но може това да е целта. Подобно на множество начинания за усвояване на пари в други наши планини. Иначе, ако оградата пребори гравитацията, от нея може да се заинтересува НАСА. С една такава инсталация в Кейп Канаверал ще си решат проблемите с изпращането на космонавти в космоса, за което сега ползват и плащат на руснаците и Мъск.

Последният ден премина в спускане до Банско. Взех си довиждане с Каменица и Белемето и поех надолу.

Беше слънчева събота, по трасето срещах много излетници. Толкова много народ в планината не бях виждал от времето на бай Тошо. Трябва, обаче, да добавя, че по принцип изключвам съботите, особено пък тези през юли и август, от календара на моите изяви в Пирин.

Направи ми впечатление, че всички, които срещах, бяха много дружелюбни и вежливи. Изглежда пандемията ни прави по-добронамерени и толерантни.

За тези, които са харесали темата, ще добавя, че снимки от първите два дни обединих в албум с адрес:

https://photos.app.goo.gl/4wFFxXiNvn68ooe49

Снимки от последните два дни може да намерите в албум с адрес: https://photos.app.goo.gl/KjeS2Y9An3EitSzv6

В албумите има и много снимки на цветя от всички багри на дъгата. Тази година пролетта закъсня, поради което цъфтежа им бе в оптимална фаза. Както може да видите от снимките в албумите, реките и потоците бяха пълноводни, а нивото на водата в езерата – на този етап добро.

Великолепен Пирин!

От наснимания видеоматериал сглобих едно по-кратко от 5 минути видео, илюстриращо част от видяното  и заснетото. На височина над 2500 метра и при наличие на вятър дрончето изпитваше известни затруднения, но за масата  (250 грама) и цената си се справи задоволително. Гледайте видеото по възможност поне на 1080 пиксела.

Остава да си пожелаем вирусната обстановка да не наложи отново най-крайни мерки, за да можем да се радваме на красотите на нашите планини.

Ако за тази цел изберете Пирин, то това ще е добро решение.

Следете моите публикации във Facebook – Borislav Petkov!

Мои видеа може да видите в Youtube – Borislav Petkov.

About bateborko

I live in Vratsa, Bulgaria. I love mountains, photography, vodka and beer.
Публикувано на Адреси. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.